Federale overheid wil verkoop van particulier vuurwerk in de toekomst aan banden leggen


Steeds meer stemmen gaan op voor een algemeen vuurwerkverbod. Voor burgemeesters is de eindejaarsperiode er één met vele vragen rond vuurwerk. Heel wat mensen willen graag het nieuwe jaar feestelijk met lichtgevende knallen inzetten. En dat tot grote ergernis van een groeiende groep die er helemaal niets feestelijks aan vindt. Denk maar aan de dierenliefhebbers.


Particulier vuurwerk schieten, is niet zonder gevaar voor jezelf en omstaanders. Ieder jaar verwonden veel mensen zich ermee. Het brengt bovendien vaak heel wat schade aan infrastructuur teweeg en vele dieren staan grote angsten uit.


Daarom leggen een aantal burgemeesters een vuurwerkverbod op. Dat klinkt nobel, maar eigenlijk is dat niet meer dan een mooi verpakte, lege doos. Zo lang je de verkoop van vuurwerk aan particulieren niet aan banden legt, zal men blijven knallen. Het is immers heel gemakkelijk om vuurwerk te kopen en voor de politie is het onmogelijk om op te treden. Als burgemeester sta je dan toch een beetje met de billen bloot.


Om dit echt aan te pakken, ligt de oplossing echter niet bij de lokale besturen. Zelfs niet bij de regionale overheid Vlaanderen. De Vlaamse Minister van Dierenwelzijn nam al initiatieven, maar werd teruggefloten. Een algemeen vuurwerkverbod behoort enkel en alleen tot de bevoegdheid van de federale wetgever.


Ik stelde daarom aan de minister van Binnenlandse Zaken de vraag om met een wetgevend kader te komen, maar tegelijkertijd moet je ook de minister van Economie vragen om iets te doen aan de verkoop van vuurwerk aan particulieren. Minister Dermagne antwoordde me op mijn vraag in de commissie Economie (2/2/2022) dat hij effectief stappen wil ondernemen om de verkoop van de meest lawaaierige soorten van vuurwerk stop te zetten. Daarvoor zal hij in overleg gaan met de betrokken partijen. Ook zal hij bij zijn collega Verlinden (Binnenlandse Zaken) overleg plegen om tot een gedragen voorstel te komen.


Aan een onmiddellijke timing wou de minister zich niet vastklikken, maar zelf zal ik geregeld de vraag stellen aan beide ministers om te kijken hoe ver ze gevorderd zijn met hun plannen.

  

Extra info:


De wetgeving inzake vuurwerk is op Europees niveau geregeld. Om voor voldoende hoge beschermingsniveaus te zorgen worden pyrotechnische artikelen in categorieën ondergebracht.

 

Verkoop van vuurwerk wordt onderverdeeld in 4 categorieën op basis van:

  •       Toepassing
  •       Doel
  •       Geluidsoverlast

 

De 4 categorieën zijn:


F4: heel gevaarlijk en veel geluidsoverlast

Deze categorie is in heel Europa enkel bestemd voor professionelen.


F3: middelmatig gevaar en een geluidsniveau dat niet schadelijk is voor de   menselijke gezondheid

Deze categorie is vandaag in België al verboden om te verkopen aan particulieren.


F2: weinig gevaar en een geluidsniveau dat niet schadelijk is voor de menselijke gezondheid

In deze categorie heeft de minister van Economie vandaag nog de mogelijkheid om wijzigingen door te voeren betreft de verkoop aan particulieren.


F1: ongevaarlijk en een te verwaarlozen geluidsniveau

Deze categorie mag in heel Europa niet verboden worden.

 

Voor categorie F2 en F3 heeft een lidstaat van de EU beslissingsrecht en kan ze een verkoop aan het grote publiek opleggen of beperken o.w.v. de openbare orde, de gezondheid of de veiligheid.

 

Minister Dermagne plant om binnen de verkoop van categorie F2 de meest lawaaierige soorten van vuurwerk alsook Bengaals vuur en rookgeneratoren te verbieden. Dit zal de geluidsoverlast van legaal vuurwerk en de hinder voor dieren verder beperken.