Sectoraal akkoord politie mag de financiën van lokale besturen niet hypothekeren

 

De verwachtingen ten aanzien van de politie zijn de laatste jaren enorm toegenomen. Dat is gewoon een vaststelling. Het takenpakket is complexer geworden en de psychosociale druk is verhoogd.

 

Op 28 januari bereikte de minister van Binnenlandse Zaken, Annelies Verlinden, met de vertegenwoordigers van de politievakbonden VSOA en NSPV een akkoord over een verbetering van het statuut van de ruim 48.000 politiemensen. Een structurele loonsverhoging en een verbetering van de loopbaanmogelijkheden en arbeidsomstandigheden werden bereikt. Daardoor zou werken bij de politie aantrekkelijker gemaakt worden.

 

Het is een zogenaamd ‘tussenakkoord’ waarbij afgesproken is dat dit de komende weken verder verfijnd dient te worden om zo in regelgevende teksten te vloeien.

 

Er is vandaag veel ervaring bij de politiemensen. En hun expertise is van ontzettend groot belang voor de werking van de politie. Het NAVAP-stelsel zou een individueel recht blijven. Dat is een soort vervroegd pensioen zodat agenten vanaf 58 of 59 kunnen stoppen met werken.  Dat de rechthebbenden worden uitgenodigd om langer actief te blijven, is positief te noemen. Maar eerlijk, ik zie vandaag nog niet helemaal hoe we die rechthebbenden toch langer massaal aan het werk gaan houden. Er is dus nood aan een stevig uitgewerkt plan en dat best in de nabije toekomst. Maar als dat niet lukt, hangt daar een stevig kostenplaatje aan vast.


De streefdatum van de inwerkingtreding van het bereikte akkoord is 1 januari 2023.

 

Voor de budgettaire vertaalslag wil de minister het overleg met de lokale besturen verder zetten. Dat zal absoluut nodig zijn. Wat nu met de twee grootste vakbonden is overeengekomen, staat voor een bedrag van iets meer dan 120 miljoen euro waarvan het aandeel voor de lokale politie ongeveer 75% bedraagt. Dat komt neer op een bedrag van 91 miljoen euro voor de lokale autoriteiten.


Als burgemeester heb ik daar natuurlijk de nodige bezorgdheden bij. In een stad als Herk-de-Stad betekent de dotatie aan de politie vandaag al ruim 10% van ons exploitatiebudget. En wij zijn geen uitzondering. Ieder jaar vraagt de politie ons lokaal bestuur bovendien een groeimarge van bijna 4% op hun dotatie.

Ik ben enigszins tevreden dat de minister heeft verklaard dat ze met het VVSG heeft afgesproken op zoek te gaan naar een financieringsmechanisme om de meerkosten van dit budgettaire akkoord op te vangen.


Steden en gemeenten zitten vandaag vaak al in een bijzonder moeilijke financiële context. Er moet gezocht worden naar een goed evenwicht zodat de druk op de gemeenten in deze moeilijke tijd niet toeneemt. Want als de structurele loonsverhoging ook nog in het bakje valt van de lokale besturen, dan is er heel veel vet van de soep op de lokale begrotingen.